Championship
Απροσπελαστος ο Σαμσονοφ, εμεινε στους «32» του Παγκοσμιου πρωταθληματος ο Γκιωνης
Έπεσε σε …τοίχος απόψε ο Παναγιώτης Γκιώνης και αποκλείστηκε στον γύρο των «32» του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Ντίσελντορφ. Το εμπόδιο του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ στον 3ο γύρο του απλού αποδείχτηκε ανυπέρβλητο και ήρθε ήττα με 4-0 σετ. Στον αγώνα, που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά στην Ελλάδα από τα κανάλια NOVAsports, ο σπουδαίος Λευκορώσος, νούμερο 12 του αγωνίσματος, απέδωσε τέλεια θα ‘λεγε κάποιος απέναντι στην άμυνα και δεν άφησε τον πρωταθλητή μας να κάνει παιχνίδι. Στο κοντινό παρελθόν ο Γκιώνης τον έχει νικήσει τέσσερις φορές και σε ισάριθμες ξεχωριστές διοργανώσεις, όμως σε αυτό το νοκ άουτ ματς ο Σαμσόνοφ ήταν απόλυτα έτοιμος από κάθε πλευρά και ελαχιστοποίησε τα λάθη. Τα σετ 6-11, 5-11, 7-11 και 5-11. Μετά από αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ως θετικά αποτελέσματα περιλάμβανε ακόμα τις προκρίσεις του Τάσου Ρηνιώτη και της Κατερίνας Τόλιου στον 1ο γύρο του απλού, αλλά και την πρωτιά του Γιάννη Σγουρόπουλου στον προκριματικό όμιλο. Μετείχαν επίσης ο Κώστας Παπαγεωργίου και η Μαρία Χριστοφοράκη.
Τα αρχικά ερωτηματικά για τον Γκιώνη ήταν πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στην κεντρική σάλα, όπου αγωνιζόταν πρώτη φορά και αν θα είχε την κατάλληλη αποτελεσματικότητα στην επίθεση και τις μπαλιές-κομπίνα ώστε να γίνει πιεστικός και να κουράσει κάποια στιγμή τον Σαμσόνοφ. Κι όμως, στα 41 του χρόνια ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου έπαιξε με απόλυτη συγκέντρωση και είχε πολλές δυνάμεις. Ο Γκιώνης έκανε καλή αρχή όταν προηγήθηκε 5-4. Έχασε όμως, έξι πόντους στη σειρά, η συνέχεια άνηκε εξ ολοκλήρου στον Σαμσόνοφ και ο αγώνας είχε τελικά εύκολη ανάγνωση.
Ο Γκιώνης (νούμερο 29 στο αγώνισμα και 36 στον κόσμο) δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την τακτική του και να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και από την άλλη πλευρά ο Σαμσόνοφ (νούμερο 13 στον κόσμο) είχε καλή επαφή στο μπλοκ και χειρίστηκε άριστα τις άμυνες: Διαφορετικά σπιν και σε δύσκολα σημεία και μπάλες μπρος-πίσω, που κούρασαν τον Έλληνα άσο. «Το βασικό είναι ότι δεν έκανε λάθη. Πήρε και 2-3 τυχερούς και ξεκούραστους πόντους σε σημεία που ο Παναγιώτης ήθελε να μπει πιο γερά σε κάποιο σετ και ν’ ανέβει ψυχολογικά κι έτσι ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Όταν ο Σαμσόνοφ δεν κάνει λάθη είναι αφάνταστα δύσκολο να του αντισταθεί ο οποιοσδήποτε αμυντικός ακόμα και ο Παναγιώτης, που είναι ο αμυντικός με τις περισσότερες νίκες εναντίον του», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής.
Το παλμαρέ του Σαμσόνοφ είναι γεμάτο από διακρίσεις σε όλα τα μεγάλα ραντεβού. Πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, την άνοιξη του 1997 στο Μάντσεστερ, είχε φτάσει στον τελικό του απλού και από τότε διατηρείται στον αφρό του παγκοσμίου στερεώματος. Σκεφτείτε ότι εκείνη τη χρονιά ο Γκιώνης έκανε το ντεμπούτο του στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο «Βλάντι,» όπως είναι το προσωνύμιο του, αναδείχτηκε είναι τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών (1998, 2003, 2005), δευτεραθλητής κόσμου το 1997 και 4ος Ολυμπιονίκης το 2016 και πάντα στο ίδιο αγώνισμα νικητής σε Παγκόσμια Κύπελλα, σε World Tour, σε μεγάλο τελικό των World Tour και σε Ευρωπαϊκά Top 12. Σε ομαδικό επίπεδο είναι ο ρέκορντμαν των τίτλων στο Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος με τη ρωσική Όρενμπουργκ τούς έκανε 11, ενώ το 2003 οδήγησε τη Λευκορωσία στην κορυφή της Ευρώπης.
* Ο επόμενος αντίπαλος του Σαμσόνοφ θα είναι ο Λι Σανγκ Σου. Ο Κορεάτης έπαιξε καταπληκτικό πινγκ πονγκ κόντρα στον Κινέζο Ζανγκ Τζίκε, παγκόσμιο πρωταθλητή του 2011 και του 2013 και 1ο Ολυμπιονίκη του 2012 και τον απέκλεισε με 4-1 σετ. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει εξάλλου, ο 13χρονος Τομοκάζου Χαριμότο μετά τη χτεσινή νίκη του επί του 3ου Ολυμπιονίκη του Ρίο, του Μιζουτάνι. Σήμερα κατέβαλλε με το εντυπωσιακό 4-0 σετ τον Λιάο Τσεν από την Ταϊπέι, μπήκε στους «16» και μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει κι άλλο, καθώς ο επόμενος αντίπαλος του είναι ο Σλοβάκος Πίστεϊ.
* Το απλό γυναικών έφτασε στα ημιτελικά και η βασική είδηση είναι η πρόκριση της Μίου Χιράνο. Ο λόγος είναι ότι η Γιαπωνέζα χαρίζει στη χώρα της το πρώτο μετάλλιο στο αγώνισμα σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από 48 χρόνια! Αύριο θα κυνηγήσει την είσοδο στον τελικό κόντρα στην πρώτη αθλήτρια του κόσμου την Κινέζα Ντινγκ Νινγκ. Κινέζες θ’ αναμετρηθούν στον άλλο ημιτελικό και είναι η Ζου Γιουλίνγκ και η Λιου Σιβέν.
* Χρονικά η πρώτη 4άδα για τις θέσεις μεταλλίων κρίθηκε στο αγώνισμα του διπλού μικτού. Προέκυψε μάλιστα, ότι ανεβαίνει στο βάθρο από τη διοργανώτρια χώρα η Πετρίσα Σόλγια, η οποία συγκρότησε δίδυμο με τον Κινέζο πρωταθλητή Φανγκ Μπο. Προχώρησαν λοιπόν, στα ημιτελικά και εξασφάλισαν θέση στο πόντιουμ οι Ιάπωνες Μαχάρο Γιοσιμούρα/Κασούμι Ισικάουα ο Φανγκ με τη Σόλγια (ο ένας ημιτελικός του Σαββάτου), οι Τσεν Τσίεν/Αν Τσεν Άι Τσινγκ από την Ταϊπέι και οι Βονγκ Τσου Τινγκ/Ντου Χόι Κιμ από το Χονγκ Κονγκ.
* Αργότερα, στο διπλό γυναικών, οι Μίμα Ίτο/Χίνα Χαγιάτα έγραψαν ιστορία ως το νεότερο ιαπωνικό ζευγάρι, που εξασφαλίζει μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι και οι δύο 16 ετών. Στα ημιτελικά μπήκαν ακόμα οι Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη, Τσεν Μενγκ/Ζου Γιουλίνγκ από την Κίνα (κοντράρονται για την είσοδο στον τελικό τη Δευτέρα), όπως και οι επίσης Κινέζες Ντινγκ Νινγκ/Λιου Σιβέν.
* Μόνο από την Ασία προέρχονται και τα δίδυμα, που καλύπτουν τις θέσεις μεταλλίων στο διπλό ανδρών. Αύριο στον έναν ημιτελικό θ’ αναμετρηθούν οι Ιάπωνες Γιούγια Οσίμα/Μαζατάκα Μοριζόνο με τους Κορεάτες Λι Σανγκ Σου/Τζεούν Γιουνγκσίκ και στον άλλο οι Κινέζοι Φαν Ζεντόνγκ/Σου Σιν με τους Ιάπωνες Κόκι Νίουα/Μαχάρο Γιοσιμούρα.
* Ο Γκιώνης σε άμυνα στο αποψινό ματς από το photo gallery της I.T.T.F.
ΠΗΓΗ:ΕΦΟΕΠΑ
Comments are closed